Webstatistieken (Google Analytics) & heatmaps: meten is weten

Webstatistieken zoals Google Analytics bieden een gigantische bron aan informatie. Je krijgt op geen enkele andere manier een zo betrouwbaar en duidelijk beeld van de prestaties van je website en bijhorende online media strategie als via je webstatistieken. Wie bezoekt je website of webwinkel, hoe lang, welke informatie zoeken ze, welk pad leggen ze af om op je website te komen, welke route volgen ze op je website zelf, welke online acties ondernemen ze, waar haken ze eventueel af? Informatie die zonder veel moeite te herleiden is via de webstatistieken.

Optimaliseren met webstatistieken

Door aan de hand van webstatistieken (zoals Google Analytics) gegevens over het gebruik van je website in kaart te brengen en vervolgens te analyseren, kun je je website verder optimaliseren. Want ook een website die vandaag helemaal optimaal is, kan morgen of volgende week alweer aanpassingen nodig hebben. Je doelgroepen zijn in beweging, je concurrenten zijn in beweging, feitelijk beweegt de gehele markt om je heen en dus moet je website ook in beweging blijven.

Doelen meten met Google Analytics

Met Google Analytics kunnen conversies en doelen gemakkelijk gemeten worden. Hoeveel producten zijn er deze week verkocht, hoeveel nieuwe informatie-aanvragen zijn er geweest, hoeveel nieuwsbrief inschrijvingen, hoeveel kliks heeft een specifiek onderdeel van de webpagina gehad etc. Doelen in Google Analytics geven een betrouwbare weergave van de resultaten en vormen de concrete handvaten voor het meten van verbeteringen. Kortom: weg van het onderbuikgevoel en “we denken dat” mentaliteit, maar juist onderbouwde statistische informatie voor gedegen keuzes.

Heatmaps & visitor recordings

In een analyse over de effectiviteit van een webpagina mogen heatmaps niet ontbreken. Een heatmap geeft namelijk inzicht in het klikgedrag en de posities van de muis waar een bezoeker stil staat. Op deze manier wordt gemakkelijk inzichtelijk waar iemand naar kijkt en waar hij of zij juist wel of niet op klikt. Aarzelingen in het gedrag en tot waar men naar beneden scrolt worden tevens inzichtelijk. Visitor recordings nemen daarnaast het gehele bezoek op en geven eveneens inzicht in het gedrag. Deze inzichten geven handvaten om de indeling van de webpagina te verbeteren en gerichter op de doelgroep af te stemmen. Allemaal gegevens die perfect bruikbaar zijn voor conversie optimalisatie.

Voorbeeld Heatmap

Meer informatie over webstatistieken

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van webstatistieken, Google Analytics, heatmaps, visitor recording of conversie optimalisatie? Of over het vertalen van webstatistieken naar doeltreffende maatregelen? Bel of mail ons.

Neem contact op

Een project in gedachten? Neem contact met ons op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken