Vooronderzoek online strategie: van de customer journey tot de concurrentie.

Voorwaarde voor een succesvolle online strategie is het hebben van een duidelijk beeld van onder meer de huidige situatie, je verwachtingen en wensen van de online marketing, de doelgroepen en hun customer journeys en van je concurrenten. Tijdens het vooronderzoek voor de online marketing strategie brengen we deze data zorgvuldig in kaart om vervolgens de strategie op af te stemmen.

Vooronderzoek voor online strategie

Nadat we je huidige online aanpak besproken hebben en we de wensen en verwachtingen van de nieuwe online strategie helder hebben, brengen we de KPI’s in kaart: Wat zijn de concrete doelstellingen met betrekking tot de online strategie?

Voorbeeld:
Stel u wenst het komende jaar 25% meer omzet te realiseren, een gemiddelde order heeft een waarde van € 2.500,- waardoor je bij een jaarlijkse omzet van € 100.000,- dus 40 orders hebt. Uit je historische gegevens blijkt dat er 200 leads nodig zijn om deze 40 orders te realiseren, kortom je conversie ratio 20%. Om 25% (= € 25.000) meer omzet te realiseren zijn er 10 extra orders nodig of te wel 250 leads (50 extra). Op deze waardes kunnen de marketing inspanningen verder gepland worden.

Dan volgt een uitgebreide analyse van de doelgroepen. Wie zijn je potentiële klanten, welke interesses hebben ze (affiniteitenonderzoek) en welke customer journey leggen ze af?

De customer journey

De customer journey is van onschatbare waarde bij het uitzetten van een succesvolle online strategie. De customer journey omschrijft de reis die potentiele klanten afleggen voordat zij overgaan tot aankoop. Aan de hand van persona (karakteriseringen van klanttypen), ervaringen, statistieken en klantreisgrafieken hebben we duidelijk inzicht in deze customer journey en de ‘touch points’; de momenten waarop de doelgroep in contact komt met je product of dienst. Welke informatie zoeken bezoekers tijdens deze touchpoints en waarop baseren ze uiteindelijk waar en wanneer ze overgaan tot aankoop?

Met het benoemen van de (gewenste) touchpoints wordt alle effectieve communicatie via de diverse communicatiekanalen in kaart gebracht. Aan de hand van de customer journey zijn we in staat het meest ideale conversiepad per doelgroep uit te stippelen en te bepalen welke informatie we op welke momenten op de doelgroep afvuren (en via welke kanalen).

Concurrentieanalyse voor online strategie

Naast dit uitvoerige doelgroeponderzoek analyseren we ook de belangrijkste concurrenten. Wie zijn ze, hoe presteren ze op dit moment, wat is hun online strategie, hoe presenteren zij zich en welke kansen biedt dit ons?

Nulmeting

Uiteraard geven we ook inzicht in de huidige situatie d.m.v. een nulmeting. Welke zoektermen scoren momenteel wel of niet goed in Google, hoeveel bezoekers bekijken je website en hoeveel conversies levert dit momenteel op. Kortom, we meten de resultaten van de oude website om na implementatie van de nieuwe online strategie de resultaten betrouwbaar in kaart te kunnen brengen.

Neem contact op

Een project in gedachten? Neem contact met ons op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken